Romul este o băutură alcoolică produsă din trestie de zahăr. Melasa, adică lichidul siropos de culoare brună extras din trestia de zahăr, este amestecat cu apă și lăsat să fermenteze cel puțin câteva săptămâni, apoi este distilat. Urmează învechirea în butoaie de stejar sau vase din inox, care poate să dureze între un an și cateva zeci de ani. Pentru un plus de arome, unii producători adaugă caramel sau diverse extracte din fructe.
Romul alb este unul neutru, fără prea multe arome, fiind foarte potrivit pentru cocktailuri. Romul auriu (gold) este învechit câțiva ani și are nuanțe de caramel, mirodenii sau melasă. Romul añejo sau romul cu vârsta trecută pe etichetă este produs în cantități limitate, de obicei la distilerii mai mici, cu tradiție, care îl distilează cu atenție și măiestrie.
Această băutură apare oficial în secolul XIV, când Marco Polo a lăudat o băutură din trestie de zahăr ce i-a fost oferită în Iranul de astăzi. Apoi, prin secolul XVII romul este produs și consumat în Caraibe, însă într-o formă aspră și nediluată, mai târziu ajungând și în America, unde devine o afacere de mare succes.
Romul era vândut și de așa numiții "privateers" - pirați ce aveau aprobare să atace corăbiile altor țări. Bineînțeles, era și consumat cu plăcere și satisfacție de aceștia, de unde și legăturile atât de mediatizate dintre rom și pirați.