Vinuri

Vinul este o bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea sucului stors din struguri. Nu contine niciun fel de arome, extracte sau coloranti, singura influenta acceptata fiind cea primita in urma contactului cu butoaiele de lemn în care este pastrat. In functie de cantitatea de zahar rezidual, vinurile se împart în seci, demiseci, dulci și demidulci.

Vinul este unul dintre primele "preparate" realizate de om care a avut proprietati sterilizante/aseptice (datorita alcoolului) si care in acelasi timp a putut fi pastrat un timp mai indelungat si transportat pe distante lungi. Este strans legat de divinitate si are un rol important in mai multe religii (De exemplu, crestin-ortodocsii il folosesc la Impartasanie). A aparut pentru prima data în zonele Caucaz, Mesopotamia și Egipt, însa grecii sunt cei care l-au transformat intr-un produs de larg consum, fiind principala marfa de export a acestora.

Astazi, in Romania exista peste 100 de crame ce produc constant vinuri de exceptie, unele cu traditie de peste 80 de ani.