Vinars & Brandy

Brandy (sau vinars) este o băutură alcoolică distilată din struguri, produsă în mai multe țări, între care și în România. Se produce în trei etape: vinificare, distilare și maturare în butoaie de stejar. În funcție de perioada petrecută la învechit, acestea pot fi VS (Very Special, învechit cel puțin 3 ani), VSOP (Very Superior Old Pale, învechit cel puțin 5 ani), XO (Extra Old, învechit cel puțin 7 ani). În locul acestor termeni se pot folosi și stele (Metaxa, Alexandrion, etc), numărul de stele fiind echivalentul anilor petrecuți la învechit.

Unul dintre cele mai cunoscute brandy-uri este Brandy de Jerez. Produs începând cu secolul XVI în Spania, în regiunea Andalusia din vin sherry, acesta devine cunoscut și apreciat în toată lumea începând cu secolul XIX. Este considerat o băutură modernă și versatilă, fiind foarte apreciat și folosit și în gastronomie datorită aromelor sale puternice și intense.

Brandy sau vinars se servește la temperatura camerei în pahare ușor încălzite pentru a-i simți profund textura și aromele.