Armagnacul este o băutură alcoolică distilată din struguri, produsă în 3 regiuni din Franța: Bas-Armagnac, Armagnac-Tenareze și Haut-Armagnac. Se produce în 3 etape: vinificarea (sunt alese vinuri albe cu un continut mic de alcool, din struguri cu aciditate ridicată), distilarea (acest proces are loc iarna, după ce se termină procesul de fermentare; armagnacul este distilat o singură dată) și maturarea (este pus în butoaie mari la învechit).
Istoria armagnac-ului începe în secolul XV, când era consumat ca și medicament datorită proprietăților sale benefice asupra corpului uman. Francezii spuneau că tratează roșeața feței și oprește lăcrimarea ochilor, iar aplicat direct pe răni le dezinfectează și le închide. Desigur, odată cu trecerea timpului armagnac-ul a rămas doar o băutură rafinată, consumată de plăcere.
Cognacul (sau coniacul) este tot un distilat din struguri, produs în Franța în regiunea omonimă, Cognac. Procesul de producție este același ca al armagnac-ului (vinificare, distilare, maturare), însă este dublu-distilat, și maturat în butoaie mai mici.
În funcție de perioada pe care o petrec la maturare, atât coniacul cât și armagnac-ul pot fi: VS (Very Special, învechit cel puțin 3 ani), VSOP (Very Superior Old Pale, învechit cel puțin 7 ani), XO (Extra Old sau Napoleon, învechit cel puțin 12 ani) sau Hors d'âge (fără vârstă, învechit cel puțin 6 ani, este tot un XO de fapt, însă este folosit acest termen pentru a sublinia calitatea super-premium).