Lichiorul este o băutură alcoolică produsă din fructe, radacini, seminte, flori sau orice parte a unei plante care macerată în alcool dă naștere unui lichid cu gust delicios, miros și consistență aparte. Pentru un plus de savoare se pot adăuga și diverse condimente sau arome, precum cafea, miere, scorțișoară, vanilie, caramel, ciocolată, etc.
Istoria acestei băuturi începe prin secolul XIII, când era produs de călugări din diverse plante într-o formă mai brută, fără adaosuri de zahăr, arome sau fructe. În timp devine mai rafinată și mai gustoasă, iar producția este preluată și de diverse distilerii. Printre cele mai vechi lichioruri sunt Chartreuse, care este produs de călugări incă din secolul XVII și până astăzi, după o rețetă secretă, Dom Benedictine, produs mai întâi tot de călugări în secolul XVI, și Chambord (prima sa variantă a apărut prin anul 1685 când se spune că regele Ludovic al XIV a fost cucerit de o băutură delicioasă din fructe de pădure).
Lichiorul este o băutură cu un caracter versatil, poate fi o bază perfectă pentru un cocktail delicios sau poate fi consumată ca atare.