Spumant, Sampanie


Sampania este, cu siguranta, cel mai important vin – cel al aniversarilor. Sampania simbolizează fericire si sarbatoare. Este produsa din soiuri de struguri cultivati în solurile calcaroase ale regiunii Champagne din nord-estul Frantei. Numai vinul produs in aceste podgorii poate fi numit “Champagne” (sampanie), fiind singura zona din lume care intruneste combinatia perfecta intre conditiile climatice si cele geologice.

Vinurile spumante produse in alte parti ale lumii, folosind aceleasi soiuri de struguri si aceeasi tehnologie de fabricatie, pot fi identificate dupa mentiunea inscrisa pe eticheta: “preparat dupa metoda champenoise” si se numesc vinuri spumante. Sampania sau vinul spumant este singurul vin recomandat de la gustare pana la desert.

Prosecco este vinul spumant produs doar in nord-estul Italiei, in regiunile Friuli, Venetia, Giulia si Veneto. Isi are radacinile intr-un mic sat din zona Trieste, numit chiar Prosecco, iar strugurii folositi sunt din soiul "Glera", insa de multe ori sunt completati si de alte soiuri. Este de 3 feluri: spumant, frizzant si linistit.