Vodka este o băutură alcoolică din cereale, cartofi sau struguri. Este produsă prin distilarea materiei prime macerate (distilarea se poate face si de mai multe ori), urmată de filtrare repetată. Cu cât vodka este distilată de mai multe ori, cu atât este mai pură și catifelată, iar calitatea ei crește, îmbunătățindu-i și gustul. Pentru o mai mare diversitate, uneori sunt adăugate și arome din fructe sau iarbă dulce (de ex. Zubrowka).
Istoria acestei băuturi începe prin secolul XVIII, cand era foarte consumată în Imperiul Rus, însă date concrete despre producere și comercializare apar abia prin secolul XIX când devine o parte importantă a culturii ruse. Această paternitate a votcii este combătută însă de alte țări precum Ucraina, Polonia sau Finlanda, care spun că vodka a fost mai întâi produsă pe teritoriul lor.
Vodka se consumă atât sec (mai ales în Estul Europei), cât și în cocktailuri (printre cele mai cunoscute fiind Vodka Orange, Vodka Apple, Bloody Marry, etc).